Τα δημοφιλέστερα… fake news για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα δημοφιλέστερα… fake news για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Κατά καιρούς στα ΜΜΕ δημοσιεύονται κάποιες «ειδήσεις» ή «στοιχεία» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που έχουν ελάχιστη ή καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, και που δυστυχώς οδηγούν στην παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με το άτμισμα.


Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή… «fake news» μπορεί να διαβάσετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

1. Το άτμισμα είναι το ίδιο κακό με το κάπνισμα

Αυτό είναι το χειρότερο ψέμα. Η επιστήμη έχει δώσει τις απαντήσεις της:το άτμισμα είναι κατά 95% (ίσως και πιο πολύ) λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα!

2. Οι εταιρείες του ηλεκτρονικού τσιγάρου «στοχεύουν» στα παιδιά

Είναι σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στους καπνιστές, και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θέλουν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια. Όχι σε παιδιά, ή σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ατμιστών που δεν ήταν καπνιστές, είναι απειροελάχιστο.

3. Ο ατμός περιέχει φορμαλδεΰδες κι άλλα πολύ επικίνδυνα χημικά

Το ερώτημα αυτό απαντάται αναλυτικά από τον Δρ. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, καρδιολόγο στο Ωνάσειο, ο οποίος έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει διεθνώς δεκάδες έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα (διαβάστε τη σχετική έρευνα στο πρωτότυπο εδώ) αποδεικνύει ότι υψηλή συγκέντρωση φορμαλδεΰδων υπάρχει μόνο σε μη ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου (π.χ. παραγωγή ατμού στο εργαστήριο επί 24ωρου βάσεως!).

Ας μην ξεχνάμε ότι αναπνέουμε και καταναλώνουμε χημικές ουσίες καθημερινά. Τα χημικά που περιλαμβάνονται στον ατμό βρίσκονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

4. Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες «εφηύραν» το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να… αυξήσουν τα κέρδη τους

Όχι, εμείς στην Alter Ego δεν έχουμε καμία σχέση με την… καπνοβιομηχανία ! Μάθετε εδώ για την ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

5. Το άτμισμα προκαλεί σοβαρές παθήσεις και φράζει τους πνεύμονες

Μόνο που αυτό δεν έχει αποδειχτεί ποτέ, σε καμία εξέταση χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου…

6. Η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική και επικίνδυνη όσο η ηρωίνη

«Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό και την ανάγκη για κάπνισμα, αλλά τα χημικά του καπνού είναι αυτά που σκοτώνουν», λένε οι επιστήμονες.  Η νικοτίνη είναι σίγουρα εθιστική αλλά δεν προκαλεί –σε μη υπερβολικές δόσεις – βλάβες στον οργανισμό, παρά μόνο την εξάρτηση. Που δεν συγκρίνεται με την ηρωίνη…

7. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από… εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων

Υπάρχουν πράγματι ορισμένα σπάνια περιστατικά που έχουν αναφερθεί, όπως υπάρχουν και περιστατικά έκρηξης άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αποδείχτηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από κακή χρήση, κακή συντήρηση ή ελαττωματικό προϊόν μη εγκεκριμένης εταιρείας…

8. Το άτμισμα οδηγεί στο κάπνισμα.

Όχι. Το κάπνισμα και η ανάγκη διακοπής του οδηγεί στο κατά 95% λιγότερο βλαβερό άτμισμα… Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι απειροελάχιστο το ποσοστό των ατμιστών που δεν κάπνιζαν προηγουμένως.