To παθητικό άτμισμα δεν έχει σχέση με το θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα

To παθητικό άτμισμα δεν έχει σχέση με το θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα
Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος, ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με συνέντευξή του στην Καθημερινή, διαλύει με πάταγο έναν από τους πιο μεθοδικά συντηρημένους μύθους των τελευταίων ετών: οι συνέπειες του -λεγόμενου- παθητικού ατμίσματος δεν έχουν καμία σχέση με τα εφιαλτικά αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος.

Ο Έλληνας πνευμονολόγος, μένοντας σταθερός στην άποψή του ότι το παραδοσιακό κάπνισμα πεθαίνει, κάνει μνεία μιας πρόσφατης έρευνας, στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα είναι διαφωτιστικά: στους ανθρώπους που εξετέθησαν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι κρίσιμες παράμετροι IOS (παλμική μέτρηση) και FeNO (εκπνεόμενο διοξείδιο του αζώτου) δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι το «παθητικό άτμισμα» έχει μηδαμινές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, η δε επίδρασή του στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος είναι αμελητέα (η συνέντευξη του Καθηγητή Μπεχράκη εδώ). Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι το 10% των ετήσιων θανάτων με αιτία το κάπνισμα συνδέονται με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος! 

Η κατάρρευση του «ίσα κι όμοια»


Τί συγκρίνουμε λοιπόν τόσο καιρό; Από τη μία πλευρά έχουμε το παθητικό κάπνισμα: μια αποδεδειγμένα βλαπτική παρενέργεια, μιας ούτως ή άλλως θανατηφόρας συνήθειας. Κι απ΄ την άλλη; Πρακτικά, το… τίποτα! Κι όμως! Θεοί και δαίμονες έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε για το ίδιο πράγμα: ότι το παραδοσιακό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβαρύνουν εξίσου, ή έστω συγκρίσιμα, τον παθητικό καπνιστή.

Όλοι ξέρουμε ότι πάνω σ’ αυτήν την επιστημονικά έωλη παραδοχή, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, έχει στηθεί ένα ολόκληρο κανονιστικό πλαίσιο που εξισώνει το κάπνισμα με το άτμισμα. Κανόνες, απαγορεύσεις, περιορισμοί – ίσα κι όμοια! Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η καπνοβιομηχανία, με τα τεράστια μέσα που διαθέτει, έχει κτίσει συστηματικά το οικοδόμημα της εξομοίωσης, για λόγους προφανείς. Όμως, παρά το πολυετές επικοινωνιακό τσουνάμι, τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον καταλυτικά και τα θεμέλια του οικοδομήματος αρχίζουν να τρίζουν.

Να ελπίσουμε, λοιπόν, ότι πλησιάζει η ώρα που και η Ελληνική Πολιτεία θα δει το φως το αληθινόν; Που θα ανατρέψει αυτή την εξωφρενικά μεροληπτική υπέρ του καπνίσματος κανονιστική προσέγγιση; Αν κάποιος ακούει πάντως, έχουμε κι άλλα νέα: το ποσοστό των καπνιστών, σύμφωνα με τις έρευνες, μειώνεται συνεχώς. Οι νεότερες ηλικίες συνειδητοποιούν την πραγματικότητα και απομακρύνονται από το κάπνισμα. Για όσους καπνίζουν ακόμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τον πιο σίγουρο και ασφαλή δρόμο για την απαλλαγή από την καταστροφική συνήθεια.

Μήπως ήρθε η ώρα για τολμηρές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και ορθολογικές αποφάσεις;