Βρέθηκε ο “ένοχος” για τους θανάτους και τα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ

Βρέθηκε ο “ένοχος” για τους θανάτους και τα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ φαίνεται ότι καταλήγουν σε συμπέρασμα σχετικά με τα εκατοντάδες κρούσματα πνευμονοπάθειες και τους 34 θανάτους που έχουν σημειωθεί από το καλοκαίρι στη χώρα, ανθρώπων οι οποίοι άτμισαν διάφορες παράνομες και ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών, στις οποίες συμμετέχει το αμερικάνικο ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC) και ο αμερικάνικος ΕΟΦ (FDA), το 85% από τους 867 ασθενείς που εξετάστηκαν έκαναν χρήση τετραϋδροκανναβινόλης (THC) για τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν στα εργαστήριο, στις ουσίες που ατμίστηκαν από τους ασθενείς βρέθηκαν βλαβερά στοιχεία και κυρίως η Οξική βιταμίνη Ε (Vitamin E acetate).  Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στην παρασκευή ορισμένων παράνομων υγρών αναπλήρωσης και η εισπνοή της είναι που προκαλεί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, τις πνευμονοπάθειες.

Η ουσία αυτή εντοπίστηκε σε όλες τις υπό εξέταση περιπτώσεις, των ασθενών που δήλωση ότι εισέπνευσαν υγρά αναπλήρωσης με κάνναβη.

 

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρέχουν «ισχυρή απόδειξη» ότι η Οξική Βιταμίνη E είναι το βασικό συστατικό που προκάλεσε τα κρούσματα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, θεωρείται ότι κι άλλα επιβλαβή στοιχεία, σε συνδυασμό με την Οξική Βιταμίνη Ε, μπορεί να συνεισφέρουν στην πρόκληση των κρουσμάτων.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επανέλαβαν τη γνωμοδότησή τους ότι οι ατμιστές δεν πρέπει να ατμίζουν προϊόντα που περιέχουν THC και την Οξική Βιταμίνη Ε , ειδικά αυτών που πωλούνται στη μαύρη αγορά.