Μένουμε σπίτι με τα παιδιά: Οδηγίες και ιδέες για να περνάμε όλοι καλά!

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά: Οδηγίες και ιδέες για να περνάμε όλοι καλά!
Tips και Συμβουλές
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το να μείνει ένα παιδί μέσα στο σπίτι εξ αιτίας μίας ίωσης, της κακοκαιρίας ή ενός μικρό ατυχήματος ήταν μεγάλη πρόκληση για τους γονείς! Με μεγάλη υπομονή εξηγείς στο παιδί τους λόγους εγκλεισμού του και φυσικά μετράς αντίστροφα μέχρι να έρθει η στιγμή που θα επιστρέψει στην φυσιολογική κοινωνική του ζωή.

Αυτό που βιώνουμε ως κοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες όμως διαφέρει και πρακτικά και συναισθηματικά. Το φαινόμενο καραντίνα είναι πρωτόγνωρο και δύσκολο για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται ήλιο, βόλτα, καθαρό αέρα σωματική δραστηριότητα και κυρίως συνομήλικους τους. Λόγω της στέρησης των παραπάνω υπάρχει ένταση, γκρίνια και φυσικά… βαρεμάρα!

Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μέρες λίγο πιο ενδιαφέρουσες για τα παιδιά και λίγο πιο ξεκούραστες για εμάς πριν λαλήσουμε οικογενειακώς;

Παιδιά στο σπίτι, απλές και χρήσιμες συμβουλές:

Αρχικά πρέπει να τηρείται ένα πρόγραμμα. Δεν είμαστε διακοπές, προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας μέσα στο σπίτι. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μία ρουτίνα και συγκεκριμένες ώρες ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού και μελέτης αν είναι μεγαλύτερα. Αυτό δημιουργεί μία ασφάλεια στα παιδιά τώρα που έχει τα ταραχτεί το πρόγραμμα τους.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα πράγματα του και πρέπει να επιστρέφει στη θέση του ό,τι χρησιμοποίησε για να μην δημιουργηθεί χάος! Προσπαθούμε να το κάνουμε σαν παιχνίδι ή σαν διαγωνισμό π.χ όποιος πάει πρώτος το πιάτο του στον νεροχύτη διαλέγει τι θα παίξουμε μετά, κτλ.

 

-Η τηλεόραση τα tablets και τα video games είναι η εύκολη λύση αλλά μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό στα παιδιά ειδικά στα προσχολικής ηλικίας καλό θα είναι ελεγχόμενη η χρήση τους.

Αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν ακατάστατα (με την προϋπόθεση ότι βοηθούν στο μάζεμα) και διεγείρουμε τη φαντασία τους. Λέγεται «messy play» και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από κούτες, τάπερ, κατσαρόλες μέχρι καναπέδες, τραπέζια κ.ο.κ.

Συνήθως τα παιδιά μετά από λίγη ώρα βαριούνται τα παιχνίδια τους έτσι προσπαθούμε να τα κρατήσουμε απασχολημένα με κάτι ασυνήθιστο για αρκετή ώρα! Για παράδειγμα, μπορούμε να γεμίσουμε πλαστικά μπολ με νερό και να βάλουμε μέσα λουλούδια, μικροπαιχνίδια, πολύχρωμα αντικείμενα. Στη συνέχεια τα παγώνουμε και μετά κάνουμε ανασκαφές με τα κουτάλια στο παγωμένο βουνό!

Δείτε μαζί ένα πρόγραμμα γυμναστικής για παιδιά και γυμναστείτε μαζί! Θα μπορούσε να ξεκινάει η μέρα σας με γιόγκα κι ένα καλό stretching!

Μαγειρέψετε μαζί τους! Δώστε τους κάποια ασφαλή αρμοδιότητα στην κουζίνα προκειμένου να αισθανθούν δημιουργικοί! Μπορείτε να ζυμώσετε, να φτιάξετε μπισκότα σε διαφορά σχέδια με κουπάτ ή με τα χέρια, να ανακατέψετε αυγά, να φτιάξετε πολύχρωμα νερά με χρώματα ζαχαροπλαστικής κ.ο.κ

 

-Θυμηθείτε τι κάναμε εμείς τα παιδιά των 90s: Φακές σε κουπάκι από γιαούρτι με βαμβάκι και νερό, χειροτεχνίες με όσπρια και μακαρόνια πάνω σε χαρτόνι, κάστρα από μαξιλάρια, κουκλάκια με κάλτσες και βαμβάκι και πολύ παιχνίδι ρόλων.

Φτιάξτε ένα vision board! Βάλτε τα να ζωγραφίσουν ή να φτιάξουν ένα κολάζ με όλα τα πράγματα που θα θέλουν να κάνουν όταν σταματήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Έπειτα, κρεμάστε το στα δωμάτια τους. Αυτό θα τους δίνει έμπνευση και υπομονή.

Αν το επιτρέπει ο καιρός ανεβείτε στην ταράτσα με κουβέρτες και μαξιλάρια. Το πρωί ίσως μπορέσετε να κάνετε πικνίκ ενώ το βράδυ θα μπορέσετε να δείτε και τα αστέρια (τώρα που έχει καθαρίσει και η ατμόσφαιρα).

Περάστε δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Κάντε πολλές αγκαλιές και πολλές συζητήσεις, ρωτήστε τα πως νιώθουν, δείτε φωτογραφίες από διακοπές, Χριστούγεννα ή παλιότερες όμορφες στιγμές, διηγηθείτε την ιστορία της γέννησης τους και κρατήστε χαρούμενη τη διάθεση τους!

Μπορεί ο εγκλεισμός και συνύπαρξη να μας δυσκολεύουν όμως μπορεί να μην ξανά έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τόσο χρόνο με τα παιδιά μας και να τα γνωρίσουμε καλύτερα!

Alter ego κάθε μέρα δίπλα σας!

Εσείς μείνετε σπίτι και εμείς είμαστε δίπλα σας, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και ευκολίες με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση σας, χωρίς περιττές μετακινήσεις! Με τέσσερις τρόπους εξυπηρέτησης για να μένετε σπίτι κάνοντας τις παραγγελίες με δωρεάν παράδοση σε όλη την Ελλάδα ώστε να μην χρειάζεται να μετακινείστε.

Μάθετε περισσότερα για όλες τις πρωτοβουλίες της alter ego  https://www.facebook.com/alterego.gr/videos/199351471492768/