JTI: Κυρίαρχος Παίκτης στην Παγκόσμια Αγορά Καπνού

JTI: Κυρίαρχος Παίκτης στην Παγκόσμια Αγορά Καπνού

JTI, τρία γράμματα παγκοσμίως συνώνυμα με τον καπνό, τα τσιγάρα και εδώ και κάποια χρόνια και με τα εναλλακτικά, και πιθανά λιγότερο βλαβερά, του καπνού προϊόντα. Ο «κολοσσός» από την Ιαπωνία, ιδρύθηκε το 1999 αλλά η κληρονομιά του πάει πίσω στο… 1784. Σήμερα, τα προϊόντα της κυκλοφορούν στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, και συγκεκριμένα σε 130 αγορές, ενώ οι εργαζόμενοι της, μαζί με τις θυγατρικές, φτάνουν σχεδόν τους 60.000.

Ο κύκλος εργασιών της, δε, είναι αντίστοιχος του τεράστιου μεγέθους της και φτάνει τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος μάλιστα κατά 18% από την περσινή χρονιά, γεγονός που αποδεικνύει την θετική αναπτυξιακή της πορεία.

Μερικές από τις μάρκες, που τις γνωρίζουμε όλοι και από πίσω τους είναι η JTI, είναι τα Camel, τα Winston και τα Silk Cut. Ωστόσο, το σύγχρονο όραμα της εταιρείας συμπυκώνεται στον όρο «καινοτομία», διότι είναι αυτή που γεννά τα νέα εναλλακτικά προϊόντα, καλύπτοντας τις απαιτήσεις των μοντέρνων καταναλωτών!

Ιστορία της JTI

Η JTI ιδρύθηκε το 1999 με την εξαγορά των εξωαμερικανικών υπηρεσιών της R. J. REYNOLDS (RJRI), και ως εκ τούτου ακολουθεί «υπερήφανα» όπως δηλώνει, την κληρονομιά της Austria Tabak, που ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωσήφ ΙΙ το 1784. To 2007 η εταιρεία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, εξαγοράζοντας την Gallaher Group έναντι 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 2009 κάνει νέο άνοιγμα αποκτώντας κι άλλες μεγάλες εταιρείες, από τη Βραζιλία και την Αφρική. Το 2018 δε, η εταιρεία έκανε μεγάλο άνοιγμα στη χώρα μας, αποκτώντας την ΣΕΚΑΠ έναντι 1,7 δις ευρώ και λειτουργώντας μέχρι και σήμερα το μεγάλο καπνικό εργοστάσιο της Ξάνθης.

JTI και η Καινοτομία στον Καπνό

Προτεραιότητα της JTI πια, είναι η έρευνα και ανάπτυξη στα εναλλακτικά του καπνού προϊόντα, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες καινοτομίες. Μόνο σε αυτόν τον τομέα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, ένα ποσό που εξασφαλίζει ότι η εταιρεία δεν θα αποτελεί μόνο την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον τομέα της, αλλά και την πιο καινοτόμα από όλο τον ανταγωνισμό.

Προμετωπίδα της, η τεχνολογία HeatFlow για τα θερμαινόμενα τσιγάρα, που προσφέρει στους χρήστες μια επιλογή πιθανότατα πολύ λιγότερο βλαβερή από το συμβατικό κάπνισμα. Ενσωματώνοντας αυτή την τεχνολογία στα νέα της προϊόντα, η εταιρεία εξασφαλίζει επίσης την πιο αξιόπιστη, μοντέρνα και λιγότερο βλαβερή λύση για τους καταναλωτές της.

Εκτός από τα θερμαινόμενα τσιγάρα, η εταιρεία διαθέτει και εμπορεύεται καινοτόμα προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων, προϊόντα με κάψουλες καπνού, ειδικές τσίχλες νικοτίνης, αλλά και το επίσης δημοφιλές snus. Για τους σκοπούς αυτούς και την τεχνολογική ανάπτυξη των προϊόντων της, συνεργάζεται από το 2020 με έναν άλλον σπουδαίο παίκτη στον τεχνολογικό κλάδο, τη Sauber Engineering.

Ploom: Η Επανάσταση στο Κάπνισμα από την JTI

Το νέο «πουλέν» της JTI που εισήχθη πολύ πρόσφατα στη χώρα μας και που αναμένεται να αποτελέσει πραγματική επανάσταση στον χώρο του καπνίσματος, δεν είναι άλλο από το Ploom. Αναρωτιέστε τι είναι το Ploom; Πρόκειται για το πιο τεχνολογικά αναπτυγμένο προϊόν θερμαινόμενου καπνού, το οποίο, πρωτοποριακά και εργονομικά σχεδιασμένο, αξιοποιεί κατάλληλα την τεχνολογία του HeatFlow, προσφέροντας απαράμιλλη γεύση καπνού, με ελάχιστα υπολείμματα, αφού δεν υπάρχει καύση. Κι αφού δεν υπάρχει καύση, δεν υπάρχουν και δυσάρεστες μυρωδιές, στα ρούχα ή το σώμα των καταναλωτών.

Το ploom προσφέρει την απόλυτη εμπειρία καπνίσματος ακόμα και για τον πιο απαιτητικό χρήστη, αφού λειτουργεί με ειδικές ράβδους (sticks) που περιέχουν φύλλα καπνού υψηλότατης ποιότητας, αφού γίνεται χρήση μόνο του γευστικού τμήματος του φύλλου, καθώς και ενός ελάσματος καπνού για τη μάξιμουμ απόλαυση. Οι καπνικές καλλιέργειες στις οποίες παράγεται η πρώτη ύλη για τις ράβδους, ξεπερνούν τα στάνταρ των πιο ποιοτικών ελέγχων.

Το ploom είναι μια ηλεκτρονική συσκευή έτοιμη για χρήση μόλις στα 25 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, ενώ η μπαταρία της διαρκεί όσο ένα πακέτο με 20 ράβδους. Έτσι, εύκολα, γρήγορα και με διάρκεια, μπορείτε να απολαμβάνεται τον πιο ποιοτικό καπνό, χωρίς κατάλοιπα, χωρίς μυρωδιές και λαμβάνοντας κατά 95% λιγότερη ποσότητα από πολλές βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο συμβατικό κάπνισμα.

Πρόκειται λοιπόν για μια νέα εμπειρία, μοντέρνα, καινοτόμα, απολαυστική και εύκολη, και σίγουρα κατά πολύ λιγότερο βλαβερή! Διατίθεται στην Ιαπωνία από το 2021 και πλέον κατακτά και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τεχνολογία και Καινοτομία στο Ploom

Το «μυστικό» της επιτυχίας της συσκευής Ploom είναι η τεχνολογία HeatFlow. Χάρη σε αυτήν, παράγεται υψηλότερη θερμότητα που διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της χρήσης, διασφαλίζοντας έτσι ότι η απόλαυση είναι η ίδια διαρκώς, χωρίς περιορισμούς. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την ομαλή ροή αέρα γύρω από τη ράβδο που χρησιμοποιούμε κατά τη διαδικασία της θέρμανσης, γεγονός που καθιστά την εμπειρία την εισπνοής του καπνού ακόμα πιο απολαυστική. Το αλουμίνιο με το οποίο είναι κατασκευασμένη η συσκευή, διασφαλίζει και την απρόσκοπτη λειτουργία της για πολύ καιρό.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο. Η τεχνολογία IntuiTouch σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κουμπί να μας απασχολεί κι όλα γίνονται με την αφή. Η συσκευή μας «μιλάει», δε, μόνο με ένα καλαίσθητο φως LED, που ανάβει κατά τη χρήση και αναβοσβήνει όταν τελειώνει η μπαταρία. Πιο απλά γίνεται;

Το ActiveBlend, τέλος, που χρησιμοποιείται στις ράβδους (sticks) αποτελεί το μείγμα καπνού υψηλής ποιότητας, που περιλαμβάνει ποικιλίες όπως Virginia και Burley, συνδυασμένο με ψιλοκομμένα φύλλα καπνού, ώστε να επιτυγχάνεται το μάξιμουμ της γεύσης.

Οι καινοτομίες αυτές, η υψηλή απόδοση, η εργονομική σχεδίαση και η απλότητα, κάμπτουν τις όποιες επιφυλάξεις των καταναλωτών, από το να κάνουν τη μετάβαση από το κάπνισμα στην πιο μοντέρνα, περισσότερο απολαυστική και πιθανότατα πολύ λιγότερο βλαβερή επιλογή του Ploom!

Μελλοντικές Προοπτικές για την JTI και το Ploom

Κι όλα αυτά αποτελούν μόνο την αρχή. Η JTI επενδύει αυτή την εποχή το θηριώδες ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτό το προϊόν, με σκοπό την κατάκτηση όλο και περισσότερων αγορών. Ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός της εταιρείας, που σημαίνει ότι η JTI «ακούει» και αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών της, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καμπάνιες για ενίσχυση του συγκεκριμένου brand, αποτελούν τα εχέγγυα ότι η νέα εποχή του καπνίσματος συμβαίνει τώρα, και στο άμεσο μέλλον θα πάει πολύ καλύτερα.

Στόχος, όπως εκφράζεται από στελέχη της εταιρείας, είναι η JTI να αποκτήσει μερίδιο άνω του 15% της συνολικής αγοράς των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στις 23 Οκτωβρίου 2023, σε μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία υπουργών, του Ιάπωνα πρέσβη και πλήθους στελεχών της αγοράς αυτής, η JTI έκανε το μεγάλο λανσάρισμα και στη χώρα μας, μια από τις πρώτες όπου παρουσιάζεται και διατίθεται το ploom. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα.

Συμπεράσματα

Το συμβατικό κάπνισμα μοιάζει πια παρωχημένο και νέα, εναλλακτικά προϊόντα, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές μεγαλύτερη απόλαυση, χωρίς πολλά από τα συνηθισμένα μειονεκτήματα, όπως είναι η οσμή, τα κατάλοιπα του καπνού ή και η μεγάλη βλάβη στην υγεία. Η JTI, κολοσσός στον χώρο αυτόν, καθοδηγεί τις εξελίξεις αναπτύσσοντας το Ploom, την καλύτερη πρόταση αυτή τη στιγμή στα θερμαινόμενα τσιγάρα και αισιοδοξεί ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα κατακτήσει τις σημαντικότερες αγορές, όπως συμβαίνει ήδη και στη χώρα μας.

Η απαράμιλλη εργονομία και απλότητα της συσκευής, η υψηλή ποιότητα των ράβδων καπνού και η χρήση των πιο καινοτόμων τεχνολογιών για τη μάξιμουμ απόλαυση, είναι παράγοντες που επιτρέπουν στα στελέχη και τους εργαζόμενους της JTI να αισιοδοξούν ότι μπορούν να αλλάξουν την αγορά του καπνού προς το καλύτερο, αλλά και τους καταναλωτές να αισθανθούν ότι επιτέλους ένα προϊόν κατασκευάστηκε ειδικά για αυτούς και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Το παιχνίδι αλλάζει και το Ploom είναι ο νέος πρωταγωνιστής!