Vape juice / e-Liquid: Τι πρέπει να ξέρεις για το υγρό αναπλήρωσης

Vape juice / e-Liquid: Τι πρέπει να ξέρεις για το υγρό αναπλήρωσης
Tips και Συμβουλές

Τα e-liquids υγρά αναπλήρωσης είναι το… «καύσιμο» του ατμιστή και ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να σας κρατήσει στη νέα σας συνήθεια, αφήνοντας για πάντα πίσω το κάπνισμα!

Τα υγρά αναπλήρωσης μέσω της συσκευής σας θερμαίνονται και μετατρέπονται στον ατμό που απολαμβάνετε με την κάθε ρουφηξιά. Όπως αντιλαμβάνεστε, από την ποιότητά τους και τη γεύση που θα επιλέξετε, εξαρτάται ο πλούτος της ατμιστικής σας εμπειρίας!

Αρχικά, ας εξετάσουμε τι περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης – και αναφερόμαστε πάντα στα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υγρά αναπλήρωσης, κι όχι στις επικίνδυνες «πατέντες» που μπορεί να κυκλοφορήσουν στο παρεμπόριο, με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.

Τα υγρά αναπλήρωσης λοιπόν περιλαμβάνουν κυρίως τη λεγόμενη «βάση», σε ποσοστό 95%, που αποτελείται συνήθως από ένα μίγμα προπυλενογλυκόλης (PG) και φυτικής γλυκερίνης (VG), μαζί με αφιονισμένο νερό, αρωματικές ουσίες και τη νικοτίνη που θα επιλέξετε για εσάς. Η επιλογή του ποσοστού της νικοτίνης εξαρτάται από το πόσο εθισμένοι νιώθετε ότι είστε. Γενικά, αν μόλις κόψατε το κάπνισμα, καλό είναι να λαμβάνετε αρχικά αρκετή νικοτίνη και σταδιακά να τη μειώνετε, ίσως και με τον στόχο της εξαλείψεως. Συνήθως οι επιλογές ξεκινούν από τα 20mg/ml μέχρι τα 6 mg/ml.

Οι γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης

Οι γεύσεις που διατίθενται στα υγρά αναπλήρωσης καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και μπορείτε να το φανταστείτε ως… ότι σας αρέσει να υπάρχει στο τραπέζι σας! Φρούτα, γλυκές γεύσεις, ιδιαίτερες εξωτικές, ότι προτιμάει ο ουρανίσκος σας! Το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Επίσης, υπάρχουν και οι καπνικές.

Το καπνικό υγρό περιλαμβάνει ακριβώς τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και τα υπόλοιπα υγρά αναπλήρωσης με τη μόνη διαφορά ότι το άρωμα, η γεύση δηλαδή, δεν είναι κάποια γνωστή για τον ουρανίσκο μας αγαπημένη τροφή αλλά καπνός!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η γεύση αυτή του καπνού, πολύ οικεία για όσους έκαναν πρόσφατα τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα, φέρνει τον ατμιστή πιο «κοντά» στην προηγούμενη του συνήθεια, μιας και τα καπνικά υγρά προσομοιάζουν την αυθεντική γεύση του καπνού! Χωρίς φυσικά τη... στάχτη, την έντονη δυσάρεστη μυρωδιά -εδώ είναι πάντα ατμός και όχι καπνός, ακόμα και αν το υγρό χαρακτηρίζεται καπνικό- αλλά και τις χιλιάδες τοξικές ουσίες που βάζει στα πνευμόνια του ο καπνιστής και αποφεύγει χάρη στο άτμισμα...

Η σημασία της αναλογίας PG/VG στο υγρό αναπλήρωσης

Ωστόσο, η αναλογία του PG με το VG είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με τις ιδιότητες του υγρού αναπλήρωσης που επιλέξατε.

Από την αναλογία αυτή θα εξαρτηθεί η ποσότητα του ατμού που παράγεται από τη συσκευή σας, η αίσθηση που θα έχει η «ρουφηξιά» στον λαιμό σας, όσο και η αίσθηση της γεύσης που επιλέξατε. Περισσότερο PG, σημαίνει πιο έντονη γεύση και άρωμα και πιο δυνατό χτύπημα στον λαιμό, κάτι που αρέσει σε πολλούς ατμιστές, ειδικά σε όσους έκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα. Περισσότερο VG, σημαίνει μεγάλα και πυκνά… σύννεφα ατμού!

Βρείτε την αναλογία που σας ταιριάζει

Πιο πλούσια γεύση; Πιο δυνατό χτύπημα στον λαιμό; Η πυκνότερα σύννεφα ατμού; Αυτό που σας συμβουλεύουμε, είναι να ξεκινήσετε με μια ισορροπημένη αναλογία και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμείτε, να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει περισσότερο!

Η ωρίμανση που κάνει τη διαφορά στη γεύση του υγρού αναπλήρωσης

Υπάρχει όμως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, σχετικά με την ποιότητα του υγρού, άρα και στην γεύση που θα απολαύσετε. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από την «ωρίμανση» (steeping) του υγρού. Όταν λέμε ωρίμανση, εννοούμε τη χρονική αυτή διαδικασία κατά την οποία τα συστατικά του υγρού αναπλήρωσης «δένουν» μεταξύ τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι έτοιμο για κατανάλωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του και τις… απαιτήσεις του ουρανίσκου σας! Το «δέσιμο» είναι ουσιαστικά τη σύνθεση των μορίων του κάθε συστατικού, ώστε να παραχθεί ένα ομοιογενές τελικό αποτέλεσμα.

Η ωρίμανση του υγρού ουσιαστικά βοηθάει στη σωστή διάχυση των αρωμάτων με τα άλλα συστατικά του. Για να το αντιληφθείτε και μόνοι σας, δοκιμάστε να ατμίσετε ένα «ανώριμο» υγρό, του οποίου η σύνθεση έγινε πριν από λίγες μόνο ώρες, και ένα άλλο το οποίο αφέθηκε να ωριμάσει για τον απαιτούμενο χρόνο. Η διαφορά στην εμπειρία, είναι τεράστια.

Ο τρόπος που γίνεται η ωρίμανση του υγρού αναπλήρωσης

Ο τρόπος που γίνεται η ωρίμανση, δεν είναι άλλος από το να αφεθεί το υγρό στο μπουκαλάκι, για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2-3 ημέρες έως 5 εβδομάδες. Γενικά, ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, και αν ξεπεραστεί αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να μην το καταναλώνουμε εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από τη σύνθεσή του.

Τα premium υγρά αναπλήρωσης

Στο εμπόριο, όπως θα έχετε παρατηρήσει, κυκλοφορούν τα απλά και πιο φθηνά υγρά αναπλήρωσης, όπως και τα «premium», ένας όρος που παραπέμπει στην υψηλή ποιότητα ενός προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, δε, οι περισσότερες σειρές προϊόντων των μεγάλων εταιρειών είναι «premium», οπότε είναι και πιο εύκολο να τα βρείτε και να τα προμηθευτείτε.

Αρχικά, θα προσέξετε ότι η τιμή τους είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τα μη premium προϊόντα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ήδη έχετε επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από τη διακοπή του καπνίσματος, η οποία φυσικά ισχύει και με την αγορά των καλύτερων premium υγρών αναπλήρωσης, οπότε αναλογιστείτε αν αξίζει να κάνετε μια μικρή επιπλέον εξοικονόμηση, προτιμώντας τα φθηνά υγρά αναπλήρωσης, χάνοντας όμως όσα προσφέρουν τα δημοφιλέστερα, πια, προϊόντα, που δεν είναι άλλα από τα premium.

Πάμε να δούμε για ποιον λόγο σας συνιστούμε να τα επιλέξετε. Καταρχάς, τα συστατικά του premium υγρού αναπλήρωσης, είναι τα πιο ποιοτικά, χωρίς επιπλέον συντηρητικά ή ουσίες για την ενίσχυση της γεύσης. Η μίξη των συστατικών αυτών και η ωρίμανση των υγρών, έχει γίνει με τον τρόπο ακριβώς που πρέπει, ώστε να απολαμβάνετε τη βέλτιστη εμπειρία όταν τα ατμίζετε. Η υψηλή αυτή ποιότητα των συστατικών, όσο και ο πολύπλοκος τρόπος παρασκευής τους, με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, είναι και η αιτία για την ελαφρώς αυξημένη τους τιμή.

Θα διαπιστώσετε, δε, με τη χρήση τους, ότι η γεύση που αναγράφεται στο μπουκαλάκι, είναι ακριβώς αυτή που περιμένετε. Το άρωμα έχει χρησιμοποιηθεί σε σωστή αναλογία, έχει «δέσει» με τα υπόλοιπα συστατικά με τον τρόπο που πρέπει, ενώ η ωρίμανση έχει γίνει πολύ πριν ανοίξετε το μπουκαλάκι, γεγονός που εγγυάται την ατμιστική απόλαυση που αναμένετε.

Η ασφάλεια και η ποιότητα των υγρών αναπλήρωσης της alter ego

Όλα τα υγρά αναπλήρωσης της alter ego παράγονται και συσκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Ελλάδα, κάτω από αυστηρότατες προδιαγραφές σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή ρυθμιστική οδηγία. Μάλιστα, τα πρότυπα που εφαρμόζονται υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Αλλά η διασφάλιση της ποιότητας των υγρών αναπλήρωσης δεν σταματά εδώ. Η alter ego εφαρμόζει το πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου «Quality PLUS», σε συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», για όλα τα υγρά αναπλήρωσης alter ego.

Οι έλεγχοι του Δημόκριτου στα υγρά αναπλήρωσης της alter ego

Το εργαστήριο αναλύσεων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ, διενεργεί ελέγχους:

Πρώτων Υλών: Κάθε παρτίδα πρώτης ύλης (αρωμάτων) αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό την επιβεβαίωση της σύστασής της (κάθε παρτίδα ίδια με την προηγούμενη) και τον έλεγχο της απουσίας απαγορευμένων ουσιών (Diacetyl /Διακετύλιο, Acetyl–Propionyl /Ακετυλο-Προπιονύλιο, Αcetoine).

Τελικών Προϊόντων: Κάθε παρτίδα τελικού προϊόντος αναλύεται από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, με σκοπό τον ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών της και την επιβεβαίωση της συμβατότητάς της με τις προδιαγραφές.

Στην alter ego, μπορείτε να είστε σίγουροι. Με αποδείξεις

Έτσι η alter ego, εξασφαλίζει σε κάθε πελάτη της, ότι αγοράζοντας ένα οποιοδήποτε υγρό η γεύση και η σύστασή του είναι ακριβώς η ίδια με κάθε προηγούμενο ή επόμενο υγρό αγοράσει, και τα συστατικά του, ακριβώς αυτά που αναγράφονται στην συσκευασία και έχουν δηλωθεί στους αρμόδιους φορείς.

Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας: Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, με στόχο την καλύτερη και πιο ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών, δημιουργήθηκε η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα alter ego, https://www.alterego.gr/eliquid-trace, όπου ο ατμιστής-καταναλωτής εισάγοντας τον αριθμό παρτίδας που αναγράφεται σε κάθε υγρό αναπλήρωσης, βλέπει αυτόματα την ανάλυσή του και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου Δημοκρίτου!

Επισκεφτείτε τη σελίδα, πληκτρολογήστε τον κωδικό του προϊόντος σας και δείτε μόνοι σας τι έχει να πει ο Δημόκριτος για αυτό!