Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ή Θερμαινόμενο: Ποιο να Επιλέξετε;

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ή Θερμαινόμενο: Ποιο να Επιλέξετε;

Τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα είναι εδώ και αποτελούν πια τις πιο αξιόπιστες, κατά πολύ λιγότερο βλαβερές, μοντέρνες λύσεις, που θα σας κάνουν να ξεχάσετε το παραδοσιακό τσιγάρο!

Ένας βασικός λόγος της μείωσης των καπνιστών, άλλωστε, είναι αυτές οι νέες σχετικά ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες προσφέρουν την ίδια περίπου εμπειρία, αλλά επιβαρύνουν τον οργανισμό πολύ λιγότερο από την παραδοσιακή συνήθεια.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με ατμό, ο οποίος παράγεται από τη συσκευή και τον εισπνέει ο χρήστης, αντί για τον καπνό. Χάρη στον ατμό, ο χρήστης αποφεύγει την εισαγωγή στον οργανισμό των πιο βλαβερών ουσιών του καπνού που καίγεται, όπως είναι η πίσσα.

Το θερμαινόμενο τσιγάρο λειτουργεί με ράβδους καπνού, οι οποίες όμως δεν καίγονται, αλλά θερμαίνονται. Ο χρήστης κατά τον ίδιο τρόπο αποφεύγει πολλές από τις τοξικές ουσίες, που όπως είπαμε παράγονται μόνο κατά την καύση του καπνού, όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό τσιγάρο.

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Η παραγωγή του ατμού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται όταν ο χρήστης πατάει το κουμπί της συσκευής -που συνήθως έχει το σχήμα του παραδοσιακού τσιγάρου- ή απλά όταν ρουφάει. Τότε, ξεκινάει η διαδικασία με τη μπαταρία να παρέχει ενέργεια στον ατμοποιητή, ο οποίος περιέχει το ειδικό υγρό αναπλήρωσης που μετατρέπεται έτσι άμεσα σε ατμό.

Το βασικό πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ακριβώς η ουσία του, ο ατμός. Όπως έχει αποφανθεί ο Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας και υποστηρίζεται από εκατοντάδες έρευνες παγκοσμίως, η βλάβη στον οργανισμό του ατμιστή μειώνεται έως και 95% σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι εκλείπουν και οι χιλιάδες τοξικές ουσίες και η πίσσα. Επίσης, με την επιλογή αυτή δεν υπάρχει στάχτη, δυσάρεστες μυρωδιές, ενώ δεν λεκιάζουν και τα δόντια.

Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το κόστος τους, καθώς αναλογικά, ο πρώην καπνιστής που το κόβει με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, γλιτώνει περίπου τα μισά χρήματα που ξόδευε μέχρι τώρα. Η πληθώρα των γεύσεων, από καπνό μέχρι φρούτο και γλυκό, των υγρών αναπλήρωσης αλλά και ο έλεγχος της ποσότητας της νικοτίνης σε αυτά, καθιστούν το άτμισμα μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για τους πρώην καπνιστές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το άτμισμα δεν είναι φυσικά εντελώς ακίνδυνο και υπάρχουν διάφορες έρευνες που επισημαίνουν τους κινδύνους για την υγεία, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ μικρότεροι από το κάπνισμα. Επίσης, για όποιον δεν του αρέσουν τα gadget, θα πρέπει να συνηθίσει να φορτίζει τη συσκευή, να τη συντηρεί σωστά με τακτικούς καθαρισμούς, αλλά και να αλλάζει κάποια αναλώσιμα, όπως είναι τα φίλτρα και ο ατμοποιητής.

Τι είναι το Θερμαινόμενο Τσιγάρο

Το θερμαινόμενο τσιγάρο είναι κι αυτό ηλεκτρονική συσκευή, σχεδιασμένη να προσομοιάζει το παραδοσιακό κάπνισμα, με τη διαφορά ότι εδώ ο καπνός θερμαίνεται και δεν καίγεται. Πρόκειται για ουσιώδη διαφορά, καθώς με τη θέρμανση ο χρήστης εισπνέει ένα μέρος μόνο των επιβλαβών ουσιών του καπνού, ενώ εκλείπουν οι δυσάρεστες μυρωδιές και οι στάχτες.

Η λειτουργία γίνεται κι εδώ με τη χρήση μπαταρίας που θερμαίνει τη ράβδο καπνού που τοποθετεί ο χρήστης στη συσκευή, κι έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να ξεκινήσει να τη χρησιμοποιεί. Οι σύγχρονες συσκευές θερμαινόμενου τσιγάρου χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και καθαρισμούς, ενώ ο χρήστης δεν πρέπει να ξεχνάει να τη φορτίζει.

Το θερμαινόμενο τσιγάρο έχει κάποιες ακόμη ομοιότητες με το συμβατικό, σε σχέση με το ηλεκτρονικό, ενώ και η γενικότερη αίσθηση της χρήσης του είναι «πιο κοντά» στη συνήθεια αυτή. Ο χρήστης έχει συγκεκριμένο χρόνο για να καπνίσει, αφού η θέρμανση του καπνού διαρκεί για λίγα λεπτά, και μετά η ράβδος θα πρέπει να αντικαθίσταται. Επίσης, θα πρέπει να προμηθεύεται τις ράβδους σε πακέτα των 20 τεμαχίων, όπως γίνεται και με το κάπνισμα, ενώ δεν θα διαπιστώσει διαφορά στην τιμή.

Μειονέκτημα σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα είναι το γεγονός ότι αποτελεί ηλεκτρονική συσκευή, που πρέπει να φορτίζεται για να λειτουργεί η μπαταρία, αλλά και να καθαρίζεται τακτικά, αν κι αυτό πια δεν απαιτείται τόσο στις πιο σύγχρονες συσκευές.

Σύγκριση Ηλεκτρονικού και Θερμαινόμενου Τσιγάρου

Οι κυριότερες διαφορές των δύο συσκευών έγκειται ακριβώς το προϊόν, δηλαδή στον ατμό με τον (θερμαινόμενο) καπνό. Το δεύτερο, όπως είναι εύλογο, προσομοιάζει περισσότερο το παραδοσιακό κάπνισμα, αν και η γεύση και η αίσθηση είναι λίγο διαφορετικές. Το άτμισμα, για τον πρώην καπνιστή θα αποτελέσει μια νέα γευστική εμπειρία, μιας και ο ατμός κι οι ιδιότητες του δεν έχουν καμία σχέση με τον καπνό. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, κι όπως φαίνεται από τη δημοφιλία της συσκευής αυτής, πρόκειται για μια καλή εναλλακτική μέθοδο απαλλαγής από το κάπνισμα, με πολλούς χρήστες να αναφέρουν ότι τελικά το προτιμούν, για τα πλεονεκτήματα που έχει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ηλεκτρονικό και το θερμαινόμενο τσιγάρο έχουν τον ίδιο στόχο κι απευθύνονται στο ίδιο κοινό, ενώ κατορθώνουν συχνά να απαλλάξουν τους καπνιστές από τη συνήθειά τους, προσφέροντας μια πολύ λιγότερο βλαπτική επιλογή.

Η τελική επιλογή είναι του καταναλωτή, για το τι θα επιλέξει, ενώ στα «συν» του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι και το οικονομικό όφελος.

Οικονομική Σκοπιά

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως αναφέρθηκε κοστίζει στη μεσοπρόθεσμη χρήση του περίπου τα μισά χρήματα, σε σχέση με αυτά που δίνει ένας καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα. Κάποιοι χρήστες αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, που μπορεί να φτάσει και στο 1/3 από το ποσό που ξόδευαν μέχρι τώρα. Στην αρχή απαιτείται η αγορά της συσκευής και τα πρώτα υγρά αναπλήρωσης, ποσό που αποτελεί και την πρώτη «επένδυση» του καπνιστή που θέλει να κόψει το τσιγάρο. Μετά την αρχική αγορά ωστόσο, είναι έκδηλο το οικονομικό όφελος, με τις τιμές στα μπουκαλάκια αναπλήρωσης να κυμαίνονται, σε κόστος και ποσότητα αναλογικά, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από την αντίστοιχη αγορά τσιγάρου ή καπνού. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και ακόμα πιο συμφέρουσες επιλογές, με τον χρήστη να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα του υγρού και τα διαλύματα (τις βάσεις και τη νικοτίνη που προτιμά) ξεχωριστά, και να φτιάχνει δηλαδή το τελικό προϊόν μόνος του.

Στο θερμαινόμενο τσιγάρο τα πράγματα είναι πιο απλά και το ίδιο κοστοβόρα με το παραδοσιακό κάπνισμα. Ένα πακέτο με 20 ράβδους καπνού κοστίζει όσο ένα συμβατικό πακέτο τσιγάρων, και έτσι η αντίστοιχη χρήση δεν θα κάνει διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή.

Συμπεράσματα

Προτιμάτε τον ατμό, ο οποίος διαφέρει σε κάποιον βαθμό από το κάπνισμα, αλλά είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερός και πιο οικονομικός, ή το θερμαινόμενο τσιγάρο, που μοιάζει περισσότερο με την παλιά σας συνήθεια, αλλά είναι κι αυτό λιγότερο βλαβερό, πλην όμως το ίδιο κοστοβόρο;

Τώρα που μάθατε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε συσκευής, ήρθε η ώρα της δοκιμής και των δύο, ώστε να επιλέξετε τι σας ταιριάζει και τι απολαμβάνετε περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ημέρα μακριά από το συμβατικό τσιγάρο, είναι κερδισμένη ημέρα, και η τεχνολογία είναι πια εδώ για να σας βοηθήσει να το πετύχετε, διατηρώντας την πρότερη συνήθεια και την απόλαυσή σας!